Unir tecnologies és crear tecnologia

Unió de tecnologiesA les empreses ja fa temps que va entrar la tecnologia i especialment la informàtica. Això no és notícia. El que es percep és que ara volen quelcom mes. Cada proveïdor ha instal·lat al llarg del temps tecnologies que són independents unes de les altres. Vídeo vigilància, alarmes, intranet, telefonia, internet,  software, PLCs,… Tot això era necessari,  funciona i és vàlid.  Algunes empreses, però,  estan demanant canvis, especialment en dos aspectes.  Unificar en uns pocs responsables a qui dirigir-se en quant a incidències(Ja ho comentarem en un altre moment) i integrar totes aquestes tecnologies existents, per tal que  puguin aportar un valor afegit! No es tracta de començar de zero.  És tracta d’unificar tecnologies. De fer capes i arribar a percebre tot aquest conjunt de tecnologies, integrades dins la pròpia empresa en unes interfícies comunes.

Un requisit aconsellable, però no estrictament necessari.

Les  empresa que han apostat per estàndards oberts i codi lliure des dels seus inicis ho tindran més fàcil per aconseguir aquesta unió de tecnologies.  Tothom hauria d’exigir als fabricants de tecnologia que utilitzin estàndards, que donin facilitats per poder afegir tecnologies d’altres fabricants. Si un fabricant desapareix poder ser substituït per un altre sense massa problemes.  La tendència ha de ser a implementar tecnologies amb estàndards oberts. Les empreses que no utilitzin aquests estàndards, també hi ha maneres per tal de aconseguir aquesta unió. Encara que segurament costarà una mica mes.

Un requisit estrictament necessari i uns exemples.

Ja sigui amb estàndards o sense, s’ha de conèixer molt be cada una de les tecnologies que hi ha en una determinada empresa per poder trobar aquelles utilitats, a vegades amagades,  que ens permeti  anar unint tecnologies. Unir per exemple PLCs i software de gestió per poder gestionar històrics i fer comparatives amb dades de fa 10 anys. Unir per exemple video vigilància, telefonia mòbil i la unió anterior, per controlar remotament una  granja de pollastres, per dir alguna cosa.

Un objectiu possible i aconsellable

Aquestes tecnologies poques vegades tenen sortida fora de l’empresa. Per una empresa petita, negoci familiar, una molt bona opció és poder controlar el negoci des de casa, de viatge,…  Per una empresa gran amb varies delegacions repartides pel territori és una molt bona opció poder visualitzar centralitzadament el negoci.

Electrònica / Informàtica

Per unir tecnologies, també s’ha d’entendre la unió de dos tecnologies que al llarg de la història mai s’han relacionat massa be! Mai s’han relacionat be perquè les persones/empreses darrera de cada una d’aquestes tecnologies no s’entenen massa be. Ens referim entre la electrònica i la informàtica. Quant és produeix la unió correctament, els resultats són extraordinaris. No em refereixo a per exemple un cotxe, on des del disseny s’ha definit que els sensors han de tenir una sortida a una pantalla i l’usuari ha de poder interaccionar. El desacord està quan han evolucionat independentment i s’han de trobar.

Una persona dedicada a la electrònica és capàs de fer projectes increïbles, però la informació que s’extreu d’aquell projecte en el millor dels casos el deixa amb un arxiu .TXT. Una persona/empresa dedicada a la informàtica és capàs de fer aplicacions increïbles, però demana que la informació es vagi introduint manualment o amb importacions des de l’arxiu TXT que he parlat abans! NO! NO! La informació generada amb una placa electrònica(qualsevol sensor, PLC, etc) S’ha de poder veure gràficament i amb tot de detall des de les aplicacions informàtiques de les que disposa l’empresa sense tenir que anar introduint les dades manualment o amb importacions.

No vull dir que qui es dedica a la electrònica ha de saber fer programes informàtics, ni que qui es dedica a la informàtica ha de saber de plaques electròniques. El que vull dir és que han d’estar al mateix equip de desenvolupament. Els projectes on intervinguin informàtica i electrònica s’han de dissenyar conjuntament, sense trencaments tecnològics, sense barreres. El resultat final ha de ser una projecte on ningú pugi veure on acaba la electrònica i a on comença la informàtica.

I per acabar una reflexió

Reflexió pels qui no sabem ni podem crear tecnologia nova i de la bona.

Les bones tecnologies van sortint al seu ritme, però hi ha grans possibilitats en mirar les tecnologies existents en cada moment i en cada lloc i a partir d’aquestes unir-ne per crear-ne unes de noves.

Autor: Ramon Llorens

Pogramador

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *